Letošního ročníku celostátní soutěže Ceny Josepha Fouriera 2018 se zúčastní více než desítka českých univerzit a vysokých škol, které vyberou své nejlepší kandidáty k obhajobě jejich prací před odbornou porotou. Porota složená ze zástupců českých univerzit a vysokých škol, odborníků společnosti Atos IT Solutions and Services a Francouzského velvyslanectví v ČR zasedne v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v Praze dne 23. května 2018.

Porota vybere autory tří nejlepších výzkumných prací, kterým společnost Atos IT Solutions and Services, udělí finanční odměnu. První dva výherci budou mít také možnost vycestovat do Francie na měsíční výzkumnou stáž ve vybrané francouzské výzkumné instituci. Stipendium na měsíční stáž poskytne Francouzské velvyslanectví v ČR. Udělena bude taktéž speciální cena poroty, jejíž vítěz získá 50 000 výpočetních hodin na superpočítači Národního superpočítačového centra v Ostravě IT4Innovations.

Ceny, které čekají na výherce Ceny Josepha Fouriera 2018:

1. místo: 60 000,- Kč + Stipendium na výzkumnou stáž (1 měsíc)
  2. místo: 40 000,- Kč + Stipendium na výzkumnou stáž (1 měsíc)
  3. místo: 25 000,- Kč

Speciální cena poroty: 50 000 výpočetních hodin na superpočítači Národního superpočítačového centra IT4Innovations.

„Počítačové vědy jsou mladým a rychle se rozvíjejícím vědním oborem s velkým potenciálem pro praktické uplatnění. Je to oblast, kde se mohou čeští studenti a vědci více profilovat, což by bylo do budoucna pro Českou republiku konkurenční výhodou. Talentovaných lidí je zde dostatek a Atos je bude i nadále podporovat, aby byl tento talent maximálně využitý,“ řekl Jaroslav Vojtěch – ředitel divize Big Data & Cyber Security.

Slavnostní předání cen výhercům proběhne dne 20. června 2018 v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví V ČR, za přítomnosti velvyslance Francie v České republice. Ocenění laureátům předá pan profesor Jean-Marie Lehn, nositel Nobelovy ceny za chemii za rok 1987 a iniciátor této akce.