„Pokud na tento odkaz administrátor stránky na Facebooku klikne, čeká ho série kroků, během nichž se ho útočníci snaží přimět k vložení svých přihlašovacích údajů, zodpovězení bezpečnostní otázky a zadání údajů o platební kartě. Po jejich odeslání však veškerá data putují přímo k útočníkovi,“ vysvětluje Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET. „To všechno dělá útočník pod hlavičkou facebookové skupiny nazvané Security, která u oběti vyvolává dojem, že jde o oficiální varování,“ dodává Dvořák.

Útočníci kontaktují administrátory tak, že sdílí statusy vybraných stránek, ke kterým přidají varovný text. Tuto informaci vidí jen administrátoři daných stránek v upozorněních, že jejich status někdo sdílel. Běžní fanoušci vytipovaných stránek proto prvotním cílem útočníka nejsou.

„Motivací útočníka mohou být finanční prostředky z platebních karet nebo prodej získané facebookové stránky s vysokým počtem fanoušků, ke které administrátor ztratil přístup. Prostřednictvím skupin s velkým počtem členů je možné šířit spam, reklamu či hoax, tedy poplašné zprávy, jak jsme informovali už v případě falešných reklam na zlevněné brýle Ray-Ban,“ uzavírá Dvořák.

Bezpečnostní řešení společnosti ESET blokují formuláře, na které jsou administrátoři přesměrováni po kliknutí na link ve varovném oznámení.

ESET Formular1

ESET Formular2

ESET Formular3

Jak by se měli chránit administrátoři firemních a fanouškovských stránek na Facebooku:

• Neklikejte na podezřelé odkazy ve facebookových zprávách, komentářích a sdíleních příspěvcích. Pokud už jste na takový odkaz klikli, nezadávejte do něj přístupová hesla, osobní údaje nebo údaje o platební kartě. Snažte se používat zdravý rozum.
  • Administrátoři sociální sítě Facebook mohou mít různé úrovně pravomocí. Pokud je skupina lidí spravujících vaši facebookovou stránku větší, omezte jejím členům tyto pravomoci.
  • Nezapomínejte chránit všechna zařízení, jejichž prostřednictvím spravujete svoji facebookovou stránku. Pokud jste už nad facebookovou stránkou ztratili kontrolu, kontaktujte Facebook prostřednictvím stránky facebook.com/hacked.