Společnost TESCAN ORSAY HOLDING (TOH), výrobce a dodavatel rastrovacích elektronových mikroskopů, fokusovaných iontových svazků a dual beam systémů, oznámil převzetí společnosti AppFive, americké firmy vyvíjející softwarová řešení pro částicovou optiku. Díky této akvizici bude AppFive a jeho zkušený tým schopen urychlit svoji práci na vývoji nových aplikací a technik pro ještě širší mikroskopickou komunitu. AppFive bude po připojení k Tescanu fungovat jako samostatný článek a bude i nadále pokračovat v licencování svých technologií a produktů.

„Rozhodnutí jsme učinili po pečlivém zvážení možností našeho dalšího rozvoje a schopnosti vyhovět rostoucím požadavkům na poli aplikací využívajících elektronovou mikroskopii,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Tescanu Jaroslav Klíma. „Otevření vývojového pracoviště ve Spojených státech je dalším velkým krokem, který jen podtrhuje naši strategii růstu a vytváření silné nadnárodní korporace v oblasti částicové optiky,“ doplnill Klíma. „Zjistili jsme si sílu a plány Tescanu. Tím, že se AppFive stává členem jeho skupiny, získává vedle dlouhodobé stability a finanční podpory také schopnost urychlit ve spolupráci s průmyslovými odborníky vývoj nových produktů,“ uvedl generální ředitel AppFive Bruno Janssens.

Společnosti AppFive sídlí v Tempě v Arizoně. Je partnerem pro inovace a vývoj nástrojů pro elektronovou mikroskopii. Specializuje se na vývoj rámcových softwarových technologií a ultrarychlých řešení pro vývoj specifických aplikací. Nabízí služby vývoje technologií a aplikací výrobcům v oblasti elektronové mikroskopie.

Tescan vznikl v roce 1991. Společnost založilo pět vývojářů z bývalého státního podniku Tesla Brno. Původně se firma zaměřovala na opravy a servis elektronových mikroskopů a vývojové práce na zakázku. Nyní společnost vyvíjí a prodává vlastní mikroskopy. Loni měla firma tržby 1,3 miliardy korun. Ročně vyrobí kolem 250 mikroskopů. Cena jednoho je od jednotek milionů po 30 milionů korun. Firma vyváží 95 procent zboží. Nejvíce do USA, Jižní Koreje a Číny.